Buurtberichten

  • s0
  • s1
  • s2
  • s3
  • s4
informatie

colofon

opdrachtgever

Gemeente Bernheze

uitvoering

Beking Industriële Automatisering

credits

i.s.m. Jan Hein Daniëls

status

Definitief Ontwerp 2004 | niet uitgevoerd

Concept

Uitgangspunt is de gevelsteen als ‘serieel kunstwerk’, maar dan in een eigentijdse, elektronische variant: De ‘digitale gevelsteen’.
Een LED-display ligt verzonken in het metselwerk boven de voordeur aan de straat, als een permanent onderdeel van de individuele woning.

Medium

Buiten, boven de voordeur, ventileert ieder huishouden een boodschap uit ‘het leven interieur’ terwijl meer algemene uitingen zich als lopende tekst verspreiden van gevel tot gevel om uiteindelijk om de hoek van de straat te verdwijnen.

Protocol

Een verzameling teksten als dichtregels, oneliners en lokale actualiteiten wordt bijeengebracht in een online database. Via een website kunnen bewoners aan deze verzameling een bijdrage leveren.
Het systeem is zelfregulerend. Iedere bewoner kan hier een veto doen gelden.
Een ongewenste tekst kan worden verwijderd op voorwaarde dat een nieuwe tekst wordt toegevoegd. De database zal zich zo blijven vernieuwen.
Stilstaande individuele teksten worden overruled door lopende gemeenschappelijke teksten.

Uitvoering

Dit project is ontwikkeld in opdracht van de gemeente Bernheze voor de nieuwbouwwijk de Zwarte Molen. Wegens ontoereikend budget voor beheer en onderhoud heeft de gemeente het plan uiteindelijk niet kunnen uitvoeren. Het plan is echter zowel inhoudelijk als technisch goed uitontwikkeld. Gezocht wordt naar mogelijkheden elders.

  • s0
  • s1
  • s2
  • s3
  • s4