Lichtplein Hellevoetsluis

  • s0
  • s1
  • s2
  • s3
  • s4
informatie

colofon

opdrachtgever

Gemeente Hellevoetsluis

uitvoering

Ooms Wegenbouw
Ciytec

credits

i.s.m. Jan Hein Daniëls

status

opgeleverd 2002

Opdracht

Het nieuwe Kunstencentrum bestaat uit een voormalig schoolgebouw, een nieuw theaterblok en een appartementencomplex. De gemeente vraagt om een geïntegreerde kunsttoepassing om daarmee het plein voor het Kunstencentrum autovrij te houden.

In de oorspronkelijke plannen is het geheel door een doorlopende bestrating omkaderd. Het ontwerp neemt dit kader als onderwerp als ware het een ‘dienblad’ waarop het Kunstencentrum wordt gepresenteerd.

Ontwerp

Er is gebruik gemaakt van het niveauverschil tussen het bouwterrein en de omgeving om het plein daadwerkelijk te verheffen en autowerende elementen overbodig te maken. Het nu zo’n 40 centimeter hoger gelegen plein wordt omzoomd door een tweedelige prefab betonband met overstekende rand, in een koof onder deze rand is verlichting opgenomen.

Bovenop het plein is een patroon van grondspots uitgezet. De op licht drijvende plaat lijkt nu te zijn geperforeerd, het licht vanonder het plein welt op door de gaten.

  • s0
  • s1
  • s2
  • s3
  • s4