Lightness

  • s0
  • s1
  • s2
  • s3
  • s4
informatie

colofon

opdrachtgever

Lightness Studios

credits

expo & publicatie:

YES-Delft 2007
Stroom, Den Haag 2008
Fonds BKVB, Amsterdam 2008

“Lightness Studios is een initiatief van Ed van Hinten in samenwerking met de faculteit Lucht & Ruimtevaart T.U. Delft. Lightness Studios werkt met ontwerpers, technici en bedrijven en stimuleert de ontwikkeling en toepassing van lichtgewicht constructies. Lichtheid bespaart op energie en materiaal, voert de productiviteit op, versnelt en flexibiliseert. Lightness Studios wil innovatie stimuleren door scenario’s op te stellen en onderdelen daarvan uit te werken in tastbare modellen.”

Constructie

Het HangHuis is een vrije illustratie van hoe je zou kunnen bouwen met op zwaartekracht georiƫnteerde constructies. Het casco is volledig op trek belast. Verdiepingsvloeren hangen aan de buitenwanden, buitenwanden aan het dak. Het huis ontvouwt zich als een lampion en trekt zichzelf in vorm door het gewicht aan interieur en huisraad.
Het geheel wordt geassembleerd op de bouwvloer, opgetakeld en gestabiliseerd vanuit vier ophangpunten. Interieurdelen worden met kabelspanners ingeklemd tussen vloeren en plafonds. Dit geeft stabiliteit en voorkomt torsie.

Buckminster Fuller

Het HangHuis is een parasitaire woning. Het principe kan ook autonoom worden toegepast, als variant op Buckminster Fuller’s Dymaxionhuis, geconstrueerd rondom een centrale kolom.

Casco

De vloeren zijn sandwichconstructies: schuim of honingraat met een toplaag van vezelversterkte harsen. Buitenwanden bestaan uit kabels en high-tech textiel, bestand tegen grote trekspanning. De huid van het huis is translucent, water- en winddicht en heeft waar nodig ademende kwaliteiten.

Interieur

Binnen de casco-buitenschil staat een vrijstaand binnenhuis. Tussen de wanden ontstaat een klimaatzone of spouw. Het binnenhuis is opgebouwd uit niet dragende sandwichpanelen, holle wanden en lexaanpuien. De interieurdelen zijn vrijstaand en verplaatsbaar, vastgeklemd tussen vloeren en plafonds.

Vorm

Hoewel het concept zich uitstekend leent voor vernieuwing in vormgeving is het HangHuis geen architectuurstudie, maar gevormd volgens het archetype van een huis. Wel wordt zichtbaar dat lichtgewicht bouwen een vertrouwde, modernistische vormgeving niet in de weg staat.

  • s0
  • s1
  • s2
  • s3
  • s4