Moongates

  • s0
  • s1
  • s2
  • s3
  • s4
informatie

colofon

opdrachtgever

Amsterdams Fonds voor de Kunst
Stadsdeel Amsterdam Oud Zuid

uitvoering

Neon Weka
Erco Lighting

credits

Lafour & Wijk, Architecten

financiering:
Amsterdams Fonds voor de Kunst
Stasdeel Amsterdam Oud Zuid
Woningcooperaties

status

opgeleverd 2006

Opdracht

Het stedenbouwkundig plan ‘Olympisch Kwartier’ is een uitbreiding op ‘Plan Zuid’ van architect Berlage uit 1915. Om een vergelijkbaar architectonisch niveau te behalen is een kwaliteitsfonds opgericht en een budget gegenereerd voor architectuur gebonden kunstprojecten.

Concept

De nieuwbouw telt zes woonblokken. De blokken zijn voorzien van grote poorten. De poorten liggen als coulissen op twee oost-west assen en openen een doorzicht over binnentuinen. In ieder van de negen poorten is een glasgevel geplaatst.
Een speciaal ontwerp voor deze glasgevels is onderdeel van het kunstwerk. De gevels zijn opgebouwd uit slanke profielen grote glasdelen. Centraal in het glasgevel is een cirkel van neon gemonteerd. De lichtcirkel heeft een diameter van zeven meter en valt samen met het gevelontwerp op de kruispunten van dorpels en stijlen.

Binnentuinen

In het perspectief tussen twee lichtcirkels wordt zo tekens een fragment van een binnentuin gevangen, zoals in een ‘vizier’. De bomen tussen twee cirkels worden aangelicht vanuit de bodem.

Poortverlichting

De verlichting in de poorten is geschakeld via dimmers en bewegingssensoren. De verlichting achter de glasgevels blokeert het doorzicht naar de binnentuin en maakt het poortinterieur tot onderwerp. Een  ‘fade-out’ opent even later opnieuw het doorzicht naar de binnentuin.

  • s0
  • s1
  • s2
  • s3
  • s4