Vierhavenstraat Rotterdam

  • s0
  • s1
  • s2
  • s3
informatie

colofon

opdrachtgever

Dura Vermeer Vastgoed BV

uitvoering

Dura Vermeer Bouw

credits

i.s.m. Jan Hein Daniëls
Butzelaar van Son Architecten

status

opgeleverd 2011

Opdracht

De parkeergarage van het Big-Shop complex Parkboulevard is als een tunnel.
De smalle, 600 meter lange ruimte kent een regelmatig stramien van vakken en kolommen. Er is géén daglicht. De garage wordt ontsloten door acht identieke trappenhuizen en twee in- en uitritten.

Deze uitzonderlijke condities vragen om een heldere methodiek in bewegwijzering en oriëntatie. Middels ritme, kleur en verlichting is de ruimte in kaart gebracht, en de beleving verbeterd.

Getallenreeks

Over de 600 meter lange achterwand is een getallenreeks uitgezet; een maatlint met een heldere typografie in een flink formaat. De telling correspondeert over de volle lengte met het stramien van het gebouw. Gebruikers van de garage kunnen in één oogopslag hun positie bepalen.

Routing

Ieder trappenhuis wordt gekenmerkt met het getal uit de cijferwand waarmee het correspondeert. Dit kengetal vind men telkens terug, vanaf de parkeervloer, via trappenhuis en liftcabine tot in de glasgevel van de entree aan de straat.
De acht trappenhuizen onderscheiden zich in kleur. Vloeren, trappen, liftcabines, wanden en plafonds worden consequent uitgevoerd in de kleur die aan een trappenhuis is toegekend.

  • s0
  • s1
  • s2
  • s3
  • s4