Oosteinderlichtlijn Aalsmeer

informatie

colofon

opdrachtgever

GEMA ontwikkeling
Gemeente Aalsmeer

uitvoering

Beking Industriële Automatisering

credits

i.s.m. Jan Hein Daniëls

status

oplevering fase I, 2009
oplevering fase II, 2012

Opdracht

In het stedenbouwkundig plan voor Nieuw Oosteinde wordt de Koningsstraat genoemd als bindend element tussen de verschillende bestaande en nieuwe buurten. Het betreft een kaarsrechte as van ruim één kilometer lengte. Een kunsttoepassing moet de bijzondere status van de route benadrukken.

Concept

Als drager voor de kunsttoepassing is gekozen voor de openbare verlichting. Hierbij is niet de lichtmast, maar het licht zelf onderwerp van vormgeving. Ieder armatuur is uitgerust met een RGB lichtbron voor het toevoegen van kleur aan het neutraal witte, functionele licht. Het mengen vindt plaats binnen een opaalkap. Het uitvallend licht heeft een homogene kleurtemperatuur. De verlichting is in eerste instantie functioneel. Kleur is geen doel op zich; kleurverschillen worden gebruikt voor het maken van sfeer of beweging.

Lichtprogramma

De 75 armaturen zijn via een netwerk gekoppeld aan een centrale computer. Door alle armaturen op een tijdsbalk te programmeren wordt een kleurbeweging zichtbaar over de hele lengte van de Koningsstraat, ‘zoals de schaduwen van wolken over de velden in de polder schuiven’.
Het geheel laat zich programmeren op de klok en de kalender. De seizoenen spelen daarbij een belangrijke rol. Het kleurenspectrum is dat van het ochtend- en het avondlicht. De kleur groen is gereserveerd voor tijdsaanduiding waarbij op ieder kwartier een ander klokspoor de Koningsstraat passeert. De verschillende programma-onderdelen worden opgenomen in een draaiboek op een centrale server in de schakelkast op locatie.

Het armatuur

Specifiek voor de locatie Nieuw Oosteinde is een paaltop-armatuur als drager van de techniek ontworpen. Het armatuur is voorzien van twee soorten LED-bronnen; witte LED’s voor de basisverlichting en RGB LED’s voor het bijmengen van kleur. De RGB LED’s worden onafhankelijk aangestuurd en kunnen ieder armatuur voorzien van een onbeperkt aantal kleurnuances. Het armatuur en de besturing zijn NEN gecertificeerd en voldoen aan Politiekeurmerk en alle normen voor openbare verlichting.

Andere locaties

Op basis van dezelfde techniek kan voor iedere locatie een specifieke armatuur, mast, en behuizing worden ontwikkeld tot een gecertificeerd product. Met behulp van de bijbehorende ontwerperssoftware kan een locatie-eigen lichtprogramma worden geschreven.
Behalve ‘kleurtemperatuur’ en ‘dynamiek’ kan ook de ‘lichtintensiteit’, van ieder armatuur afzonderlijk, nauwkeurig worden aangestuurd. Programmering kan worden gekoppeld aan een internetapplicatie.
Naast sfeerveranderingen, golfbewegingen, subtiele fluctuaties etc. is het ook mogelijk een thematische koppeling te maken en de installatie aan te sturen door middel van informatie van buitenaf.

Energie en duurzaamheid

Naast een lange levensduur en een laag energieverbruik van de LED-technologie biedt de toegepaste sturingstechniek een extra parameter voor duurzaamheid: door het lichtniveau af te stemmen op het moment van de dag kan substantieel worden bespaard op energieverbruik.

  • s0
  • s1
  • s2
  • s3
  • s4