Oosteinderlichtlijn Aalsmeer

informatie

colofon

opdrachtgever

Gemeente Aalsmeer
GEMA ontwikkeling

credits

Willem Hoebink | Jan Hein Daniëls

uitvoering:
Beking Industriële Automatisering

status

oplevering 2010

Opdracht

In het stedenbouwkundig plan voor Nieuw Oosteinde wordt de Koningsstraat genoemd als bindend element tussen verschillende bestaande en nieuwe buurten. De route betreft een kaarsrechte as van ruim één kilometer lengte. Een kunsttoepassing moet de bijzondere status van de route benadrukken.

Concept

Als drager voor de kunsttoepassing is gekozen voor de openbare verlichting. Hierbij is niet de lichtmast, maar het licht zelf onderwerp van vormgeving. Ieder armatuur is uitgerust met een RGB lichtbron voor het toevoegen van kleur aan het neutraal witte, functionele licht. Het mengen vindt plaats binnen een opaalkap. Het uitvallend licht heeft een homogene kleurtemperatuur. De verlichting is in eerste instantie functioneel. Kleur is geen doel op zich; kleurverschillen worden ingezet voor de toevoeging van sfeer & dynamiek.

Lichtprogramma

De 75 armaturen zijn via een netwerk gekoppeld aan een centrale besturing. Door alle armaturen op een tijdsbalk te programmeren wordt een kleurbeweging zichtbaar over de hele lengte van de Koningsstraat, ‘zoals de schaduwen van wolken door de polder schuiven’.
Het geheel laat zich programmeren op de klok en de kalender. Het spectrum is dat van het ochtend- en het avondlicht. De seizoenen spelen een belangrijke rol. De kleur groen is gereserveerd voor tijdsaanduiding. De verschillende programma- onderdelen zijn opgenomen in een draaiboek op een centrale server op locatie.

Het armatuur

Specifiek voor de locatie Nieuw Oosteinde is een paaltop-armatuur ontwikkeld. Het armatuur is uitgerust met verschillende typen LED-bronnen; witte LED’s voor de basis en RGBW LED’s voor het bijmengen van kleur. De verschillende LED-bronnen worden onafhankelijk aangestuurd en kunnen het uitvallend licht voorzien van een onbeperkt aantal kleurnuances. Het armatuur en de besturing zijn NEN gecertificeerd, voldoen aan Politiekeurmerk en alle normen voor openbare verlichting.

Pioniersproject

Anno 2009 is de ‘Oosteinderlichtlijn een pioniersproject. De toepassing van LED-techniek , een centrale aansturing en de toevoeging van kleur en dynamiek betekenen een primeur in Openbare Verlichting.

Naast een lange levensduur en een laag energieverbruik van de LED-technologie boodt de toegepaste sturingstechniek een extra parameter voor duurzaamheid: door het lichtniveau af te stemmen op het moment van de dag kan substantieel worden bespaard op energieverbruik.

  • s0
  • s1
  • s2
  • s3
  • s4